Maths Week 4 - WC.11.05.20
Hopefully you have all had plenty of practise of written methods for addition, subtraction, multiplication and division over the last few weeks and are feeling really confident with them all! If not, keep practising!
This week, we are going to be moving onto learning about time, and the knowledge organisers below give you some of the key vocabulary and information that you need to know.
First of all, ask your grown ups to help you learn how to tell the time - both on an analogue clock (like the one on the left) and a digital clock (on the right). Some of you may already know how to tell the time, which is great!
The below PowerPoints will help you too - the first is a reminder of how to tell the time (it is split into two parts as the file was too big to put it in one!) and the second is how to switch between the 12 hour and 24 hour formats.
12 and 24 hour clocks
The questions below are all to do with reading, writing and converting the time between 12 and 24 hour formats.
Time is a tricky topic, and so even if you usually start with B or C in class, we would recommend everyone starting with A and then moving on from there. Some of the questions in C are quite challenging, so please don't worry if you don't get through it all even if you usually finish C - just do what you can!
Units of Time
60 seconds = 1 minute
60 minutes = 1 hour
24 hours = 1 day
7 days = 1 week
12 months = 1 year
With the above information, you can convert between different units of time. For example, if you know there are 60 minutes in one hour, you can work out how many minutes in 5 hours using multiplication: 5 x 60 minutes = 300 minutes.
Have a go at A, B or C - again, time is a tricky topic so start with A or B for these, before moving onto C
Challenge - Word Problems
If you are feeling really confident with telling the time (in the 12 and 24 hour formats) and converting units of time, you might want to have a go at these word problems to challenge yourself even more!
Maths Week 3 - WC.04.05.20
This week, we are moving onto bus stop division. Remember, division is the inverse of multiplication, so you can still use all your times table knowledge from your TTRS practise to help you with this!
For example, if you know 7 x 3 = 21, you also know 3 x 7 = 21, 21 ÷ 7 = 3, and 21 ÷ 3 = 7
Use the PowerPoint to help recap how to use the bus stop method if you are unsure, and then practise using the pages below, choosing A, B or C as you would in class. There are word problems at the bottom of each page for you to have a go at too - don't forget to use RUCSAC to help solve them!
Maths Week 2 - WC 27.04.20
Last week, you practised your times tables and so hopefully you are now feeling confident with these. This week, we want you to practise multiplying larger numbers using the formal written method - there is a PowerPoint to help remind you how to do this if you are unsure. Again, choose A, B or C depending on how confident you are feeling - and if you manage to complete these pages, have a go at the word problems challenge cards at the bottom.
Maths Week 1 - WC 20.04.20
This week, we want you to recap some of your times tables to see if all the practise you have been doing on TTRS is paying off! Choose A, B or C as you would in class, and answer the questions in your homework book. If you are feeling confident with the pages that are based on just one of your tables, have a go at the Multiplication Reviews which are a mix of all the times tables.
- Multiplication Facts 6x - pg 33.pdf
- Multiplication Facts 7x - pg 34.pdf
- Multiplication Facts 9x - pg 35.pdf
- Multiplication Facts 11x - pg 37.pdf
- Multiplication Facts 12x - pg 38.pdf
- Multiplication Facts Review 1 - pg 32.pdf
- Multiplication Facts Review 2 - pg 36.pdf
- Multiplication Facts Review 3 - pg 39.pdf
Challenge - once you are feeling confident with your tables, have a go at the Multiplication Pyramids. Can you have a go at creating your own?